dimecres, 8 de febrer del 2017

Trinxeres a la conca del riu Abella

El reportatge de "Sense ficció" Trinxeres (emès el 5-2-2017 per Tv3), en el seu primer capítol, ens ha parlat del front de la Guerra Civil situat al Pallars. Començant pel Pallars Sobirà, han fet camí fins a la conca del riu Abella. Ens han ensenyat, guiats en algun moment pel senyor Paco, pagès de Figuerola d'Orcau, búnquers i trinxeres. Han pujat a Sant Corneli on hem pogut veure la creu caiguda i gaudir de la vista de tota la vall.
En aquest episodi, Eloi Vila i Carles Costa ens han ofert entrevistes a persones que van viure la guerra, millor dit, que la van patir perquè alguns eren soldats de 17 anys. És el millor del reportatge.
Hi he trobat a faltar que, de la mà del Museu d'Isona, ens mostressin altres indrets de memòria con els que hi ha al mont de Conques.

dilluns, 6 de febrer del 2017

Els molins paperers a Montcada

El dia 26 de gener de 2017, a la Fundació Cultural Montcada, Miquel Sánchez va presentar el seu llibre sobre els molins paperers situats al final del riu Ripoll durant el segle XVI. Les seves investigacions han demostrat que a Montcada hi havia una producció importantíssima de paper. La nombrosa presència de noms de mestres paperers genovesos en els arxius de la Fundació, segons va explicar l'historiador Jaume Alcázar, presentador de l'acte, feia sospitar de l'existència d'una indústria de la qual avui dia no es tenia coneixença i que Miquel Sánchez ha tret a la llum.
Els dos molins paperers de Montcada avui dia no existeixen. Funcionaven amb l'aigua del Rec Monar construït al segle XI per alimentar els molins del riu Ripoll. 
El llibre parla d'aquest dos molins, el paper que fabricàvem, els propietaris, els mestres paperers i la possible localització.
http://www.laveu.cat/cultura.cfm/id/593626/montcada-va-ser-les-poblacions-capdavanteres-produccio-paper-segle-xvi-catalunya.htm